Kolibrik érdekes világa


Soha nem látott módon csodálhatjuk meg a kolibrik lélegzetelállító manővereit

 A National Geographic és Anand Varma fotós jóvoltából szenzációs felvételeken csodálhatjuk meg a kolibrik lélegzetelállító manővereit, illetve máskor észrevehetetlen szárnycsapásait. A speciális, nagysebességű kameráknak köszönhetően annyira lelassítható a felvétel, hogy apró részleteiben is elemezhetővé válik a különleges kis madarak mozgása.

A kolibrik lenyűgöző légi mutatványokra képesek, többek közt – a madárvilágban egyedülálló módon – egy helyben tudnak lebegni a levegőben. Erre azért van szükségük, mert ez az egyetlen lehetőségük a nektár megszerzésére, lévén a legtöbb virág nem nyújt számukra alkalmas leszállóhelyet.

 

Másodpercenként akár kétszáz csapást is végezhetnek apró szárnyaikkal. Meglepő módon rendkívül csekély számú mozgásmintából állítják össze változatos és bravúros légi táncukat. A kolibrik szívritmusa még nyugalomban is elérheti a 600 dobbanást percenként, de ez repülés közben megduplázódhat.

Bár a kolibrik elsősorban a nektár fogyasztásához alkalmazkodtak, olykor rovarokra is vadásznak, mert a nektárban nincsen fehérje. Dél- és Észak-Amerikában körülbelül nyolcezer növényfajt kizárólag a kolibrik poroznak be. A legkülönfélébb alakú virágok miatt rendkívül változatos csőrű -hosszú, rövid, vagy éppen hajlott- kolibrikkel találkozhatunk. Tollazatuk általában tarka és csillogó, ezért is nevezik őket repülő drágaköveknek.

Mivel a kolibrik anyagcseréje folyamatosan „csúcsra van járatva”, rengeteget kell enniük ahhoz, hogy egyáltalán életben maradhassanak. Naponta csak nektárból a testtömegük felét kitevő mennyiséget fogyasztanak, hajnaltól alkonyatig ezernél is több virágot meglátogatva.

Forrás: erdekesvilag.hu

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »